Doornroosje werd niet wakker

“De prins gaf Doornroosje een kus, ze sloeg haar ogen op en werd wakker…”, zei ik. Maar er gebeurde helemaal niets. Het meisje dat op mijn tot bed omgetoverde koffer lag werd niet wakker. Ze bleef doodstil liggen. Nogmaals sprak ik de toverwoorden:

“Doornroosje werd wakker.” Maar het meisje op mijn koffer bleef stokstijf liggen en verroerde geen vin. Koortsachtig dacht ik na wat ik moest doen. Het voltallige publiek keek mij vol verwachting aan. “Hoe gaat ze zich hier uit redden?”, hoorde ik ze zowat denken. Een goede vraag.

Ik koos mijn toevlucht tot het doorbreken van de illusie. We hadden immers afgesproken dat Lisa en Bart in Doornroosje en de prins zouden veranderen op het moment dat ik in mijn vingers knipte. Ik hoefde dus maar met mijn vingers te knippen of Doornroosje zou weer tot leven komen als Lisa.

Ik knipte in mijn vingers. Vol verwachting keken wij naar het bewegingloze meisje… Er gebeurde niets. Nu begon ik me toch wel serieuze zorgen te maken. Wat zou er aan de hand zijn? Maar plotseling, kreeg ik een geweldige ingeving. Dit zijn het soort van ideeën waarvoor je de goden op je blote knieën dankt! De goddelijke vonk.

De vader van Lisa zat in de zaal! Of hij misschien voor prins zou willen spelen? Dat wilde hij maar al te graag, want ook hij vroeg zich inmiddels wel af wat zijn dochter bezielde. Bart kreeg een hartelijk applaus en droeg de kroon over aan de vader van Lisa. Ik knipte in mijn vingers…

Daar stond de prins in vol ornaat en kuste Doornroosje op de zacht blozende wangen. In het publiek kon je een speld horen vallen. Doornroosje bleef bewegingloos liggen. “Ik ben papa”, fluisterde de vertwijfelde prins in het oor van zijn prinsesje. Toen ook dat niet mocht baten tilde hij haar op.

En daar in de armen van haar vader durfde Lisa eindelijk haar ogen te openen. Een zucht van verlichting ging door het publiek.

“Ze leefden nog lang en gelukkig!” Een daverend applaus was ons deel. Lisa, haar vader en ik keken elkaar opgelucht aan. Dat was op het randje. 

Het Kamertheater, Zutphen
TYPO3 website by NetCoop.nl